בורקס בשר קרואטי
אוכל ביתי וקל להכנה
חופשה בקרואטיה שעל הים האדריאטי היא הזדמנות לבקר בעיירות ציוריות, להשתרע על חופים צלולים, לשוטט ביערות ירוקים, להתבשם מנוף נחלים מלאי מים וממבנים בעלי הסטוריה של מאות ואלפי שנים. יש בה משהו מאירופה הישנה, הבלתי מקולקלת. טירות, בתי קפה קטנים, סבתות במטפחת ואוכל אותנטי, מקומי. כאן לא תמצאו מקדונלדס בכל קרן רחוב.
האוכל בקרואטיה ינעם לחיך הישראלי ובעצם לכל חיך שיודע להעריך שילוב של אוכל טרי, ים תיכוני ואיטלקי. בשר צלוי על האש, פסטות ופיצות, דגים על הגריל ומאפים, ביניהם המצוי ביותר הוא הבורק, הידוע במחוזותינו כבורקס. במילוי בשר או גבינה, זהו אוכל רחוב טעים, מהיר ואף מפורסם בקרואטיה כתרופת סבתא מקומית ללילה של שתיה מופרזת.
רבים מהבורקים המקומיים עשויים כשבלול. בצק דק-דק מגולגל סביב עצמו וממולא בכל טוב. המתכון הבא לבורקס פשוט יותר, אינו מכיל בצק עלים תוצרת בית שיש למתוח ולגלגל ועשוי מחומרים פשוטים שניתן למצוא בכל מזווה. המקפידים על הבריאות יוכלו גם להחליף חלק מכמות הקמח הלבן בקמח מלא.
בורקס בשר ביתי וקל להכנה
לבצק:
3 כוסות קמח לבן
חצי כפית אבקת אפיה
כפית מלח
חצי כוס שמן
חצי כפית חומץ לבן פשוט
כוס מים חמימים
אופן ההכנה:
1. לערבב יחד את הקמח, המלח ואבקת האפיה.
2. לערבב בנפרד את החומרים הרטובים ולהוסיף ליבשים.
3. לערבב נמרצות עד שנוצר כדור בצק רך, נעים ומעט דביק. לכסות ולשים בצד.
למלית:
3 כפות שמן לטיגון
חצי ק"ג בשר בקר טחון
בצל גדול קצוץ דק -דק
פטריית פורטובלו גדולה או 4-5 פטריות שמפיניון, קצוצות
חופן פטרוזיליה קצוצה
חצי כפית בהרט (לא קרואטי אבל טעים)
מלח ופלפל לפי הטעם – כחצי כפית מכל אחד
תוספות אפשריות: חופן צנוברים, חופן צימוקים שחורים, כמה כפות חציל קלוי
אופן ההכנה:
1. טגנו בשמן את הבצל עד לריכוך והזהבה קלה.
2. הוסיפו בהרט ופטריות וטגנו יחד עוד כשתי דקות.
3. הוסיפו בשר וטגנו יחד תוך ערבוב, עד שהבשר כבר לא נא. כבו את האש.
4. הוסיפו לבשר מלח, פלפל ופטרוזיליה והניחו בצד להצטנן מעט. טעמו ותקנו תיבול.
כעת ממשיכים עם הבצק:
אספו אליכם את כדור הבצק. הוא אמור להיות רך ונעים לעבודה. חלקו אותו לשני כדורים שווים.
רדדו כדור אחד למעין מלבן. ערמו חצי מכמות הבשר (או הטונה!) כגליל באמצע המלבן, לאורך.
7. קפלו את קצוות המלבן מעל גליל המלית.
8. כעת קפלו מעל המלית צלע רוחבית אחד של המלבן.
9. והשלימו את הגלגול!
10. הפכו את הבורקס וצבטו בעזר האצבעות את התפר. חזרו על אותן הפעולות עם כדור הבצק השני.
11. אפשר למרוח את הבורקסים בביצה טרופה ולפזר שומשום ומלח גס. אפשר גם לוותר.
12. לאפות בחום בינוני כארבעים דקות, עד שהבורקסים שחומים ונוקשים למגע.
גיוון: לא רוצים בשר או גבינה? לבורקס פרווה ערבבו שתי קופסאות מסוננות של טונה, 100 גרם רסק עגבניות, בצל קטן קצוץ שטוגן עם שתי שיני שום עד לריכוך (אפשר בקערה במיקרו עם כף שמן), מלח, פלפל, קורט סוכר וחצי כוס זיתים קצוצים – והרי לכם מלית ישראלית וטעימה להפליא החביבה במיוחד על ילדים.
הקרואטים אוכלים את הבשר שלהם, וגם את הבורקס הבשרי עם Ajvar – סלט פלפל אדום וחציל קלוי טחונים יחדיו לממרח טעים ביותר. אם אין לכם סלט חצילים, גם טחינה, מטבוחה וסלט יחמיאו מאוד לבורקס שלכם.