מלייט – אגדות וגלגולי ההיסטוריה
למבקרים באי מלייט (Mljet) נדמה שזהו המקום שבו מרוכזים כל גווני הכחול והירוק שקיימים עלי אדמות, וכמובן – הטורקיז שביניהם. המים והשמיים צובעים את תמונת הנוף בכחול ובטורקיז, והצמחיה העבותה עוטפת את מפרצי האי ונושקת לחופי הים האדריאטי. בביקורכם בקרואטיה מומלץ להגיע לאי מלייט בזכות נופיו המרהיבים, העיירות הציוריות מעוטות התושבים והפארק הלאומי שבו.
מלייט – האי הארוך ושני האגמים
מלייט הוא אי קרואטי ארוך וצר: אורכו מגיע ל-37 קילומטר ורוחבו הממוצע הוא כ-3 קילומטרים. זהו אי קרואטי בדרום מזרח הים האדריאטי, והוא מן האיים הגדולים בים זה. באי מתגוררים מעט יותר מאלף תושבים בכמה עיירות קטנות. בצפון מערב האי מצוי "האגם הגדול" – מעין לשון ים המחוברת לים האדריאטי באמצעות תעלת סולינה (Soline). תעלה זו נחפרה בידי נזירים שהתגוררו באי בעבר, והם גם אלו שבנו על גבי אי קטן במרכז האגם מנזר וכנסיה. "האגם הקטן" מצוי מעט מערבית לאגם הגדול, ומחובר אליו בתעלה בת 30 מטרים. בשל החיבור של האגמים בתעלות לים, מי האגמים הללו מלוחים והם מושפעים מן הגאות והשפל.
אי קרואטי בדרום מזרח הים האדריאטי
—
מלייט – דבורים, אגדות וגלגולי ההיסטוריה
התושבים הראשונים של האי שרישומם ניכר בדפי ההיסטוריה הם אילירים – בני שבטים קדומים מחבלי הארץ ששייכים היום לישויות המשיניות של אלבניה ומונטנגרו. היוונים "גילו" אותו מאוחר יותר, והעניקו לו ככל הנראה את שמו – הם כינו את האי "מליטה", שמשמעו "דבש" ביוונית, כנראה בשל ענני הדבורים הרבים שמצאו בו. בהמשך עבר האי לידי הרומאים, והחליף ידיים נוספות של שליטים מקומיים ואזוריים. בשלהי המאה ה-12 הוקמה כנסיית מריה הקדושה על האי הקטן באגם הגדול. בראשית המאה ה-19 הכנסייה והמנזר נזנחו ושמשו כאכסניה למשרד היערנים וכבית מלון. המבנים הוחזרו לשימוש הכנסייה רק בשנת 1998. כיום ניתן לשוט אל הכנסייה והמנזר לביקור בסירת מונית קטנה. בשנת 1960 הוכרזו חלקיו המערביים של האי כפארק לאומי. התשתיות התיירותיות באי אינן מפותחות במיוחד, מצוי בו מלון אחד ויחיד, ומרבית המבקרים מגיעים לאי לטיול של יום אחד.
על פי האגדה, אודיסאוס מצא באי מקלט במערה, לאחר שסירתו וכל נטרפה בים וכל הצוות שלו ירד למצולות איתה. במערה הקרויה כיום על שמו, הוא פגש בנימפה בשם קליפסו, שהיתה הבת של פוסידון, אל הים. קליפסו גרמה לאודיסאוס לשכוח את עברו, בעזרת כוחותיה המיוחדים, ואודיסאוס שהה בחברתה במערה במשך שבע שנים. לבסוף, זאוס, מלך האלים, שחרר את אודיסאוס מידיה של קליפסו והוא התקין לעצמו סירה והמשיך במסע בחזרה לביתו (מסע המתואר ב"אודיסיאה").
אודיסאוס מצא באי מקלט במערה
—
מה מיוחד באי מלייט?
האי מלייט ידוע ביינות האדומים והלבנים המופקים בו, בזיתים ובגבינות צאן שמכינים המקומיים. האי מכוסה ביער ים תיכוני עבות, שלא הושחת ונותר עשיר וטבעי לאורך השנים. הפארק הלאומי שבחלקו המערבי של האי משמש כאתר טבע וטיולים לחובבי ההליכה הרגלית. הים סביב האי עשיר בדגים ובבעלי חיים ימיים. בדרום האי מצוי חוף סאפלונארה (Saplunara), הפופולרי והמומלץ לרחצה. האגמים בצפון מערב האי משמשים גם הם כאתרי רחצה למקומיים ולתיירים כאחד.
דרכי הגעה לאי מלייט
האי מלייט שוכן במרחק של מספר שעות שיט מהאי קורצ'ולה, לכיוון דוברובניק. האי מצוי על מפת המבקרים בקרואטיה כחלק מן המסלול העולה לאורך קו החוף מדוברובניק וצפונה. אל דוברובניק ניתן להגיע בטיסות שבועיות סדירות של חברת קרואטיה איירליינס מנתב"ג. אל האי עצמו שטות מעבורות ממספר ערים, ובהן דוברובניק, רייקה, קורצ'ולה, ספליט, סטארי-גראד ועוד. נמלי האי מצויים בעיירה סוברה ובכפר הדייגים פולצה (Polace). לפרטים נוספים מומלץ להציץ בלוח המעבורות. בעת תכנון הטיול, שימו לב כי ישנן מעבורות שבהן ניתן לשוט עם רכב ואחרות נועדו לשיט בני אדם בלבד. כמו כן, שימו לב לחודשי הפעילות של המעבורות – ישנם קווים הפעילים רק בחודשי הקיץ.
טיול נעים!